Aanleg en verzorging

Bepaal samen met ons welke bamboe het meest geschikt is in uw specifieke geval. Wat is de toepassing of het doel? Wat is de maximum hoogte? Alle bamboesoorten zijn in principe geschikt voor de aanleg van een haag, er is wat verschil in hoogte en de dikte van de halmen. Fargesia is geschikt voor lagere hagen en Phyllostachys voor de hogere hagen. U kunt echter zelf ook de gewenste hoogte bepalen door het aftoppen van de bamboe.

Bij deze enthousiaste groeiers moet u wortelbegrenzer gebruiken. U kunt elke vorm maken: rond, vierkant of rechthoek. De breedte van de haag is over het algemeen 60 cm maar meer, bv 100 cm, is prima en minder tot zelfs 30 cm is ook mogelijk. De wortelbegrenzer gaat vertikaal de grond in en u laat 5-10 centimeter boven het grondniveau om het lopen van de bamboe over de grond tegen te gaan. Dat is met name handig op plekken waar u niet makkelijk bij kunt zoals tegen een schutting.

Het aanplanten

Plantgatvoorbereiding is belangrijk voor een goede start. Maak de grond rondom het plantgat los en voeg wat humus, compost of goed verteerde paardenmest toe. De grond moet licht zijn en water vast houden. Omdat bamboe niet dieper dan 40 à 50 cm wortelt, moet de eventuele bemesting voornamelijk aan de oppervlakte plaatsvinden. Zorg er vooral voor dat de bamboe in het eerste seizoen voldoende water krijgt. Bamboe is geen waterplant, maar wel waterminnend. Een plant met zoveel blad en wortels droogt immers zeer gemakkelijk uit. Een teveel aan water ontneemt de nodige zuurstof en vertraagd de groei van nieuwe halmen. In april en augustus organische mestkorrels (mestverhouding NPK 10-5-5) is voldoende om uw bamboe in topconditie te houden.

3 of 4 planten per 2 meter is meestal voldoende. In mei begint de nieuwe groei van nieuwe halmen en extra zijtakken en binnen twee maanden hebben de halmen hun eindhoogte bereikt. Met een paar jaar is de haag compleet dicht. U kunt de haag meer open maken door halmen bij de grond weg te snoeien. Een andere aanpak is om de zijtakken van de onderste 1,5 meter weg te halen om duidelijker de gekleurde stam zichtbaar te maken.

Bamboe in potten op uw terras of balkon geeft een natuurlijke beschutting tegen inkijk, omgevingsgeluid en wind. Ruime potten (min 60 cm doorsnede) of een vaste bak kunnen voldoende water vasthouden in de zomer. Boor een aantal ruime gaten in de onderkant zodat het water gemakkelijk weg kan. Beter is het als er altijd een laag water beschikbaar is, met name op de warme dagen, dus boor bij voorkeur een aantal ruimte gaten de zijkant van de pot op 4cm van de bodem. Vul dan de pot met onze koskos potgrond. Deze is luchtig en watervasthoudend.

De jaarlijkse zorg

Verzorging houdt in het wegknippen van eventuele dode takken en halmen, uitdunnen en bemesting met organische bemesting in april en eind augustus. U kunt de hoogte bijknippen op de door u gewenste hoogte, op ieder moment van het jaar, maar pas als de zijtakken uitgevouwen zijn. Bij planten in pot geeft u tussen mei en augusus om de week een vloeibare kuipplanten voeding, net als bij andere planten in pot en kuip. U controleert of er wortelstokken over de wortelbegrenzer zijn gekomen en u knipt deze af en haalt het aan de andere kant van de begrenzer uit de grond.

Bamboe in pot kunt u na een aantal jaar splitsen of in een grotere pot plaatsen. U haalt de bamboe uit de pot en zaagt de kluit doormidden en plaatst een deel terug in de pot met nieuwe potgrond met klei.