Het verwijderen van bamboe

Het verwijderen van een bamboe is geen gemakkelijke klus maar goed te doen met het juiste materiaal en de juiste aanpak. De wortelstokken zitten tot zo'n 40cm in de grond, dus met een onbreekbare spade met extra lang blad, zoals wij die in de webshop hebben, kunt je aan de slag. Van deze spade heb je een leven lang plezier.

Neem de halmen samen met een touw en zet deze vast naar een kant zodat je werkruimte hebt. Liever geen zijtakken in je gezicht. Ga met je volle gewicht op de spade staan om door de wortelstokken heen te komen. Spit en wrikt om pollen weg te halen. Wil je de pollen hergebruiken op een andere plek, maak dan kluiten van zo'n 40-50cm rond. Trek de wortelstokken van uitlopers die van de kluit weggelopen zijn uit de grond. De dunnere haarwortels kun je laten zitten, die geven geen nieuwe scheuten.

Zit de bamboe in het gazon of border, onder een vlonder of pad, of een andere ruimte waar je niet bij kunt komen, put de bamboe dan uit door de toevoer van voeding te onderbreken. Steek de wortelstokken door tot waar je het nog kunt doen, of tot waar je de bamboe wilt laten groeien. Neem alle halmen tot op de grond weg. Mettertijd zullen er nog nieuwe scheuten komen, neem die ook weg, totdat de plant door voedselgebrek niet meer opkomt.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, maar put de plant uit. Neem de keiharde wortelstokken weg waar je erbij kunt komen, zodat je er iets anders kunt laten groeien.